Media markt

Air Shop

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΑΣ. Ο ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ ΦΙΛΟΣ ΜΑΣ.

ΣΕΝΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗΣ ΦΩΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ

Η ασφαλεια και η ατομικη προστασια, κρινετε απο παρα πολλα πραγματα, τα οποια ειναι ατελειωτα ως καταλογος. Απο τις ενέργειές μας, απο τις προφυλαξεις μας, απο την αντίληψή μας, απο την προνοητικοτητα μας και αλλα πολλα.
Η κατοχη ενος πυροσβεστηρα στον χωρο οπου δουλευουμε, στο σπιτι μας, στο αυτοκινητο μας, στην πολυκατοικια μας, στον χωρο του καυστηρα της πολυκατοικιας, και σε αλλους διαφορους χωρους, οχι μονο επιβαλετε, αλλα ειναι και υποχρεωτικό απο την Ελληνικη και Ευρωπαικη νομοθεσια.
Ο ιδιοκτητης ενος καταστηματος, οσο μικρο κι αν ειναι αυτο,  εχει υποχρεωση να εχει τουλαχιστο δυο πυροσβεστηρες. Εαν προκειτε για μεγαλυτερο χωρο π.χ. μιας βιοτεχνιας η βιομηχανιας, τοτε ο αριθμος των πυροσβεστηρων και αλλων μεσων πυρασφαλειας υπολογιζεται με μελετη πυρασφαλειας την οποια εκτελει μηχανολογος και η οποια κατατιθεται στην πυροσβεστικη υπηρεσια προς εγκριση.
Περα ομως της νομικης υποχρεωσης θα πρεπει να καταλαβουμε οτι στα θεματα της ασφαλειας μας, οχι μονο στο θεμα των πυροσβεστηρων αλλα και απο αλλα ειδη ασφαλειας και προστασιας, μονοι μας  θα πρεπει να ενδιαφερθουμε, να εξοπλιστουμε και γενικα να προσεγγισουμε μια νοοτροπια προνοησης, ασφαλειας και προστασιας για εμας και τους γυρω μας.
Μην ξεχναμε οτι ολες οι μεγαλες πυρκαγιες που γνωριζουμε και αλλες που δεν γνωριζουμε, οι οποιες εχουν καταστρεψει ειτε  περιουσιες, ειτε ζωτικη φυση η ακομα και ανθρωπινες ζωες, θα μπορουσαν να σβυσουν με ενα ποτήρι νερο εαν η αντιδραση για την κατασβεση ηταν αμεση και στα πρωτα δευτερολεπτα της αναφλεξης.
Κατα μεσω ορο, σε ενα εικοσιτετραωρο στην Ελλαδα, καταγραφoντε απο την Πυροσβεστικη Υπηρεσια  300-400 φωτιες σε σπιτια, επαγγελματικους χωρους, αυτοκινητα
Χωρις καμια υπερβολη θα τολμησω να σας πω, εαν και στις 400 φωτιες υπηρχε διαθεσιμο κατασβεστικο υλικο η πυροσβεστηρας καθως και αμεση αντιδραση, καμια φωτια δεν θα ειχε καταγραφει, διοτι θα εσβυνε πριν εξελιχθει σε πυρκαγια. Αλοιμονο ομως , η νοοτροπια του "ωχαδελφισμου" μας καταδικαζει σε δεινα  που θα ειχαμε αποφυγει χωρις ιδιετερο κοπο, εαν ειχαμε φροντισει να εχουμε διπλα μας εναν πυροσβεστηρα, μια πυριμαχη κουβερτα, ενα κουβα νερο, η ενα σχεδιο αντιμετωπισης μιας ξαφνικης αναφλεξης.
Ας δουμε ομως τι ενοουμε οταν λεμε " Σχεδιο αντιμετωπισης ξαφνικης αναφλεξης"
Να υποθεσουμε λοιπον πως ενας τεχνικος θελει να κοψει με τροχο, η να κολλησει με ηλεκτροκολλησει ενα κοματι σιδερο και στον ιδιο χωρο υπαρχουν ενα η περισσοτερα ευλεκτα υλικα. Θα ηταν εγκληματική παραληψη να μην εχει προληπτικα διπλα του, εναν πυροσβεστηρα. η ενα κουβα με νερο, σε ολη την διαρκεια των εργασιων.
Στον χωρο του σπιτιου μας να εχουμε παντα στο μυαλο μας πως εαν συμβει μια ξαφνικη αναφλεξη, να φωναξουμε δυνατα "φωτια ολοι εξω" να  χρησιμοποιησουμε πυροσβεστηρα εαν εχουμε. Εαν δεν εχουμε να χρησιμοποιησουμε μια βρεγμενη πετσετα, η ενα μπουκαλι με νερο. Ακομη να εχουμε στο μυαλο μας και το λαστιχο νερου στο μπαλκονι μας. Κατα την διαρκεια της προσπαθειας της κατασβεσης να εξασφαλισουμε την εξοδο διαφυγης μας στην περιπτωση που δεν ελεγχουμε την κατασβεση.
Αυτο ειναι ενα βασικο σεναριο η σχεδιο αντιμετωπισης ξαφνικης αναφλεξης.



ΠΡΟΣΟΧΗ
Στην περίπτωση που υπάρξει ανάφλεξη από υπέρκαυτο λάδι, από ξεχασμένο τηγάνι η άλλο σκεύος στην φωτιά, μέσα στο σπίτι σας και η φωτιά δεν έχει μεταδοθεί ακόμη σε άλλο σημείο, διαβάστε πολύ προσεκτικά 
κατ’ αρχήν,                           
Τι δεν πρέπει να κάνετε.
Α)  Μη τυχόν και δοκιμάσετε να μεταφέρετε το φλεγόμενο σκεύος, στον νεροχύτη, η ακόμα χειρότερα στο μπαλκόνι. Είναι απόλυτα βέβαιο, πως εξ’ αιτίας της υψηλής θερμοκρασίας, θα παρατήσετε την προσπάθεια στη μέση, με αποτέλεσμα αφ’ ενός να μεταφέρετε την φωτιά και σε άλλους χώρους, αφ’ εταίρου να υποστείτε σοβαρά εγκαύματα.
Β) Μην ρίξετε νερό στο φλεγόμενο λάδι. Εάν συμβεί αυτό, ανάλογα με την ποσότητα του νερού, η αντίδραση θα είναι αρκετά βίαιη. Η φλόγα θα διογκωθεί προς όλες τις κατευθύνσεις, κυρίως όμως προς το ταβάνι,  μεταφέροντας την φωτιά και σε άλλα σημεία.
Γ)  Ακόμη και αν έχετε πυροσβεστήρα σκόνης η διοξειδίου του άνθρακα, αποφύγετε να τον χρησιμοποιήσετε σε καιόμενο λάδι. Εάν όμως δεν έχετε άλλη επιλογή, ακολουθήστε πολύ προσεκτικά, τις παρακάτω ενέργειες.    Κρατήστε μεγάλη απόσταση από το καιόμενο σκεύος και αρχίστε την κατάσβεση, σημαδεύοντας όχι το καιόμενο λάδι, αλλά πολύ πιο ψηλά από αυτό. Καθώς θα μειώνετε η ένταση, θα σημαδεύετε όλο και πιο χαμηλά. Ακόμη κι αν η φλόγα έχει σβήσει, μη σημαδέψετε το σβηστό λάδι.  Μετά την κατάσβεση, μη ξεγελαστείτε και ρίξετε νερό στο καυτο λάδι.              Είναι ακόμη επικίνδυνο για ανάφλεξη. Χρησιμοποιήστε ένα οποιοδήποτε ύφασμα, (μια πετσετα) βρέξτε το και στη συνέχεια, σκεπάστε το σκεύος με αυτό.

Τι πρέπει να κάνετε
Η πιο σωστή ενέργεια στην περίπτωση ανάφλεξης υπέρκαυτου λαδιού σε σκεύος, είναι, να αρπάξετε μια πετσέτα, να την βρέξετε με νερό και να την κρατήσετε με τα χέρια σας από τις δύο άκρες.  Τα χέρια σας πρέπει να βρίσκονται στο ύψος των ματιών σας. Πλησιάστε την φωτιά, χρησιμοποιώντας την βρεγμένη πετσέτα, ως ασπίδα στην θερμοκρασία. Σημαδέψτε καλά και σκεπάστε το φλεγόμενο σκεύος. Η φωτιά έχει πλέον σβήσει. Μη ξεχάσετε να γυρίσετε στο μηδέν τον ένοχο διακόπτη της εστίας. Αμέσως μετά, χωρίς να αφαιρέσετε την πρώτη βρεγμένη πετσέτα, για μεγαλύτερη ασφάλεια, βρέξτε άλλη μια και σκεπάστε ξανά το σκεύος.
Εάν έχετε στο σπίτι σας μια πυρίμαχη κουβέρτα κάνετε ακριβώς τις ίδιες ενέργειες, χωρίς βέβαια να βρέξετε την πυρίμαχη κουβέρτα.


Παρομοια σεναρια να υπαρχουν στο νου σας και να μην ξεχνατε πως οσο ποιο γρηγορα αντιδρασετε εναντιον της φωτιας τοσο μεγαλυτερες πιθανοτητες εχετε να την εξουδετερωσετε.
Στην επομένη αναρτηση θα αναλυσουμε την χρηση την συντηρηση και την αναγομωση των πυροσβεστηρων.
Για περισσοτερες λεπτομεριες, διαβαστε το βιβλιο μου. "ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ"
Μην αμελειτε... προστατευθειτε.
Chrislift.